Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NYDELIG: Fra terrassen ser vi vannspeilet med Mellingen i bakgrunnen.

Leserbidrag:

Denne hagen vekker oppsikt

Hagekunst eller kunstnerhage – hva er forskjellen? Det spiller uansett liten rolle i Ellys hage, den er til for estetisk nytelse.

8. juni var hagens dag og Åsane hagelag markerte med hagevandring hos Elly Prestegård. Hagen ligger i skogkanten på ca. 200 meter over havet med god utsikt over store deler av Åsane. Vi går inn i hagen via en beskjeden steintrapp. Og der mellom store busker åpner hagen seg. Vi blir helt overveldet. 

En rosebue leder vei mot en grunn hagedam med en liten fontene. Bunnen er dekorert med nydelig mosaikkmønster i blått og grønt. Idé og utførelse har Elly vært sjef for. Dammen ligger i bunn av et lite amfi hvor man kan sitte og nyte kveldsolen. 

Spesielt lysthus

I bakkant av hagen troner et meget spesielt lysthus med fantastisk utsikt. I vinduene står en rekke pelargonia og sare planter får også overvintre her inne. Andre planter får overvintre i drivhuset, som ellers brukes til oppaling av planter fra frø. Elly samler egne frø og sår allerede om høsten, Om våren blir det mye å prikle (potte om), så det er nesten en lettelse om ikke alt kommer opp, sier hun.

Hun har også klart å ta frø fra en nydelig gul trepeon og fått dem til å spire.

Skrevet av Hege Schei. Bilder er lånt av Elly Prestegård.

TRIVES: Rododendron trives i overgangen mot skogen.
TRIVES: Rododendron trives i overgangen mot skogen.

Hagelagets medlemmer er nok mest opptatt av mangfoldet av sjeldne planter. Heldigvis har Elly noen godbiter for salg, som flere benytter seg av. Spesielle sorter med akeleie hilser og neier. Himalyafotblad med sine forundelige kapper (blader) står klar til å springe ut. Rundt dammen er det potter med georginer, kaktus og swartzkopf. Alle disse må inn om vinteren. Selvsagt er det også et steinbed med egne arter.

Primula i mange varianter holder fargefloret i gang til langt ut på høsten. De ikke bare tolerer, men stortrives der jorden er i overkant fuktig. Elly påpeker at man får utnytte forholdene for det de er verd, og plassere plantene etter trivsel. 

Glad i skygge

Også Valmuesøster (Meconopsis) misliker tørke, og liker seg godt i vandrende skygge. I skogsbedet, der det er både halvskygge og fuktig, selvsår de seg villig. Om våren er det også mulig å dele dem for å få flere. 

Elly fremhever også julerose (Helleborus) som kommer tidlig om våren, fylte og enkle, prikkete og ensfargede i alle valører. Både blomster og frøstander er vakre. 

BLOMSTRER: Helleborus eller julerose kommer i ulike farger. De blomstrer sen vinter/tidlig vår.
BLOMSTRER: Helleborus eller julerose kommer i ulike farger. De blomstrer sen vinter/tidlig vår.

Utpå sommeren, når valmuesøstrene forlater ballet, kommer liljene skridende inn på sterke stilker. Duftende og overdådige preger de høysommeren til langt ut på høsten.

«Ellers er det en del planter som kanskje ikke står fremst i rekken når det gjelder blomstring, men som skaper spenning i bedene med sin flotte bladprakt. Noen på grunn av formen, andre grunnet fargen. Spesielt de med litt avvikende farge, limegrønt eller dyp burgunder, gir et flott samspill, og holder stemningen oppe når blomstene avtar.» forteller Elly videre.

BLÅ: Mange ønsker å få til blå valmuesøster. Den vil ha fuktige forhold og sneglene kan bli en plage.
BLÅ: Mange ønsker å få til blå valmuesøster. Den vil ha fuktige forhold og sneglene kan bli en plage.

Kontrast til skogen

Flotte rododendron gir en fin overgang og kontrast til skogen i bakkant. Her er plantene i sitt rette element, for de kommer jo opprinnelig fra fjellene rundt Himalaya hvor de vokser vilt. Men nærheten til skogen byr også på problem. Ikke langt fra huset er en såkalt brunstgrop hvor hjorten trives. Den er spesielt glad i barken på trærne og en del trær i hagen har bukket under. Men staudene får stort sett stå i fred. Senhøstes setter Elly opp plantestøtter overalt, og hun tror hjorten misliker disse såpass mye at de vegrer seg litt. I tillegg kjøper hun lux såpe. Disse henger hun opp under en potte (opp ned) som verner for regn. Da holder lukten lenger.

Det er tydelig at plantene trives hos Elly, og hun mener selv at noe av hemmeligheten er god jord. Alt planteavfall blir samlet til kompost som benyttes til jordforbedring. Dette gir godt mikroliv og mye makk i jorden, og dette kommer plantene til gode.

SPESIELL: Himalayafotblad er en spesiell plante. Her titter den opp av jorden med blader og en blomsterknopp øverst.
SPESIELL: Himalayafotblad er en spesiell plante. Her titter den opp av jorden med blader og en blomsterknopp øverst.

Det er tydelig at plantene trives hos Elly, og hun mener selv at noe av hemmeligheten er god jord. Alt planteavfall blir samlet til kompost som benyttes til jordforbedring. Dette gir godt mikroliv og mye makk i jorden, og dette kommer plantene til gode.

Jeg er imponert over alt arbeidet som legges ned. «Det er viktig å ligge i forkant», sier Elly, «da er det moro. Kommer man på etterskudd kan det bli et ork.» Men så innrømmer hun at hun etter hvert er blitt opptatt av å skape større flater av en og samme sort. Benyttet fornuftig, kan det lette litt på arbeidet samtidig som det kan gi et rolig inntrykk. «Det hender at man må være hard og kutte ut en eller to planteslag. Men det er ikke med lett hjerte.»

Det er tungt å rive seg løs og forlate hagen, men jeg håper jeg får anledning til å besøke den ved en senere anledning.

Av

Åsane Tidende

red@aasanetidende.no