Lokalavis for Åsane og omegn!

Hver sjette åsabu vil slite med regningene

Økt prisvekst nasjonalt kan gjøre åsabuen mer avhengig av sosialhjelp.

Den kalde høsten er her og med vinden hviskes det smått om jul igjen. Men allerede før panelovnene må stå på fullt og dampen fra pinnekjøttet tåkelegger de tusen hjem, er det pessimisme å spore blant åsabuen.

Omtrent hver sjette åsabu tror ikke de vil klare å betale sine forpliktelser som følge av økt strøm, mat og rente. Det viser en undersøkelse gjennomført av InFact for Åsane Tidende i september. Dette kommer både før torsdagens rentemøte hos Norges Bank, som igjen endte med dobbel renteheving, og før den virkelige kulden banker på døren.

– Ofte har de med minst å rutte med allerede tatt de grepene de kan, i beste fall for å ha litt til overs som de kan bruke til noe godt eller hyggelig. Nå spises dette og mer opp av økte utgifter, forteller Astrid Louise Grasdal til Åsane Tidende.

Grasdal er førsteamanuensis ved Institutt for økonomi på UiB. Hun forstår fullt og helt at mange er bekymret, men er ikke overrasket over de mørke fremtidsutsiktene. Hun er langt ifra alene om bekymringen over bl.a. de 13,9-prosentene i Åsane.

Katrine Nødtvedt er byråd for kultur, sosial og inkludering fra Miljøpartiet de grønne. Hun forteller til Åsane Tidende at hun og byrådet er bekymret over hvordan prisene påvirker folks hverdag og økonomi:

– Det er hjerteskjærende at tilstrømmingen til hjelpetilbud blir større. Det er viktig å kommunisere at alle kan kontakte NAV for veiledning i denne situasjonen, rådgir sosialbyråden.

FORBEREDT: Sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) sier byrådet er klar hvis søknadstrømmen kommer. Foto: Sandor Dahl (arkiv)
FORBEREDT: Sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) sier byrådet er klar hvis søknadstrømmen kommer. Foto: Sandor Dahl (arkiv)

Økt sosialhjelp kan være forgjeves

Byrådet foreslår å øke satsene for sosialhjelp med 4,1 millioner kroner i sitt bybudsjett, som ble lagt frem på onsdag. I følge Nødtvedt er det ikke dagens prisvekst som påvirker økningen fra byrådets side. Hun sier at byrådet følger Statens referansebudsjett for hva nordmenn kan klare seg med. Dette budsjettet derimot tar utgangspunkt i kostnadene som husholdningene har i dag. Foreløpig er det ikke kø inn til NAV:

– Vi har foreløpig ikke registrert en økning i sosialhjelpssøknader eller søknader om støtte til å dekke strømregninger, men vi er forberedt på at det vil kunne komme, understreker sosialbyråden.

Åsane Tidende spør førsteamanuensis Grasdal hvorfor styringsrenten heves, hvis risikoen for å måtte bruke mer i sosialhjelp økes. Hun opplyser om at økonomene er uenige om rentehevingen er det rette å gjøre nå:

– Mer til sosialhjelp vil hjelpe noen, men for mange med gjeld og middels høye inntekter vil ikke dette være til hjelp. De som mener at en bør være forsiktig med å heve renten nå, er bekymret for at dette bare vil forsterke et mulig nært forestående tilbakeslag i økonomien, når økte betalingsforpliktelser fører til svikt i samlet etterspørsel, forklarer Grasdal.

Byrådet skalker lukene for vinteren og det kommende året, men holder døren åpen:

–  For meg som sosialbyråd er det aller viktigste å sørge for at vårt sikkerhetsnett er robust og står klar til å ta imot de som trenger hjelp, poengterer Nødtvedt.

Av

Bjørnar Morønning

bjornar@aasanetidende.no

Relaterte saker