Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HER FIKK HAN IDEEN: – Går du her alene i mørket og bare ser lyset fra en hodelykt, kan det jo oppleves som litt skummelt, sier Wingaard.  Det var her han fikk ideen til boken «Svart November», og det var her han tok bildet til coveret. 

Debuterer med krim-historie fra Åsane

Bjørn Bull Wingaard har skrevet krim med handling fra Åsane. Alvorlige forbrytelser skjer både på Tertnes og på Hjortland.

Etterforskningsleder Runar Vollen må finne svaret på to alvorlige forbrytelser i Åsane, henholdsvis på Tertnes og øverst på Hjortland. Nå er heldigvis Vollen en krim-karakter i boken «Svart November», men han er delvis basert på en virkelig etterforskningsleder fra Bergen nord politistasjon, nå pensjonert. 

Bjørn Bull Wingaard er oppvokst på Laksevåg, men har bodd i Åsane de siste 13 årene, og er nå bosatt på Langarinden. Han har jobbet i 50 år i reiselivsbransjen, og selv om han er pensjonist i dag, betjener han fremdeles noen kunder som vil ut og reise. 

Han er dessuten pilot i Bergen Aero Klubb, noe han har vært i tyve år. 

– Det er en hobby som kanskje er en liten egotripp. Samtidig samarbeider vi blant annet med Kreftforeningen og arrangerer flyturer og familiedager for folk som sliter litt i hverdagen, spesielt unge, forteller Wingaard. 

Her oppe kan du få følelsen av at du er ute i villmarken for deg selv, mens du i realiteten er bare noen kilometer fra motorvei og shoppingsentre. 

Drama på Hjortland og Tertnes

Den første forbrytelsen skjer på Tertnes, og de som kjenner bydelen vil utvilsomt kunne ha glede av å følge de ulike karakterene på kryss og tvers i Åsane bydel. 

Et annet drama i krimdebuten finner sted i Hjortlandsdalen. At det er nettopp her en av forbrytelsene skjer, er ikke tilfeldig. Forfatteren er godt kjent i området.

– Jeg har vel besøkt det som er av fjell her ute i Åsane. Her fins enorme turmuligheter, og min kone og jeg går mye i fjellet med fuglehundene våre. Vi kan gå i timevis uten å se et menneske, sier Wingaard. 

Følelsen av at du er ute i villmarken  

Det var på en av turene oppover Hjortlandsegen han fikk ideen.

– Jeg har en tendens til å være over-kreativ. Jeg var på tur med fuglehundene innover i Hjortlandsdalen for fire-fem år siden, og mens jeg gikk oppover på Hjortlandsvegen og opp til en sti som tar deg til Vikinghytten, så fikk jeg en tanke om å skrive en krim med handling herfra, sier han.

Når vi blir med bokdebutanten oppover på stien som kalles Skiveien, er det ettermiddag og lyst i en time til, men når vi ser trærne som liksom bøyer seg over stien og den tette skogen på begge sider av den smale grusveien, kan man forestille seg hvordan mørket sent på kvelden pakker et menneske inn, kun utstyrt med en hodelykt, slik den fornærmede i boken er. 

– Går du her alene i mørket og bare ser lyset fra en hodelykt, kan det jo oppleves som litt skummelt. Her oppe kan du få følelsen av at du er ute i villmarken for deg selv, mens du i realiteten er bare noen kilometer fra motorvei og shoppingsentre. 

Konsulterte politimann fra Åsane

Prosessen fra han begynte å skrive til historien kom mellom to permer, har vært lang.

– Jeg har fått råd både fra en forfatter, venner og dessuten min kone, som er tidligere lærer.  Hun kom med noen tips, fikset litt på teksten og ga meg noen innspill med hensyn til variasjon og rikdom i språket, forteller Wingaard.   

Dessuten har han, som nevnt, en kompis som har vært etterforskningsleder, og Wingaard konsulterte ham i forbindelse med krim-fortellingen. For eksempel når etterforskningsleder Runar Vollen skal nøste opp i saker, eller i forbindelse med DNA eller andre krimtekniske ting, og hvordan et åsted ser ut. 

– Jeg har også en sønn som er politimann, og dessuten flere bekjente innenfor yrket, så jeg har kunnet spørre om hjelp når behovet har meldt seg, sier Wingaard. 

Kanskje en oppfølger

– Hvorfor la du handlingen til Åsane?

– Rett og slett fordi det er enklere slik. Nå har jeg bodd her i 13 år, og jeg beveger meg mye rundt i bydelen, jeg føler jeg kjenner den etter hvert, og da er det mye lettere å legge handlingen til Åsane, fremfor å skulle dikte opp andre lokasjoner. Men skulle det blir flere bøker, kan det godt være at jeg legger handlingen til Laksevåg, hvor jeg har vokst opp. 

– Hvordan var mottakelsen blant forlagene?

– Jeg kontaktet et par forlag, men nåløyet er trangt for en debutant. Jeg har ikke hatt større ambisjoner enn å skrive en tradisjonell krim, ispedd litt underholdning og litt historiefortelling. Dermed endte jeg opp med å gi den ut selv, gjennom et forlag som heter Kolofon. 

– Hadde du slutten klar da du begynte å skrive?

– Nei, det hadde jeg ikke, men jeg hadde en idé. Slutten sier egentlig seg selv. Utover det så kan jeg vel røpe at boken slutter med en cliffhanger. Det har begynt å surre litt i hodet med noen ideer til en oppfølger, men vi får se, sier Bjørn Bull Wingaard.

Dersom du er nysgjerrig på krimboken fra Åsane, skal den være mulig å få tak i på Ark Beyer på Åsane Storsenter og Horisont, og dessuten Norli på Åsane Storsenter (Arken) og Horisont. 

SVART NOVEMBER: Bjørn Bull Wingaard har skrevet krimboken Svart November. Etterforskningsleder Runar Vollen må finne svaret på to alvorlige forbrytelser i Åsane, henholdsvis på Tertnes og øverst på Hjortland. Nå er heldigvis Vollen en krim-karakter, men han er delvis basert på en virkelig etterforskningsleder fra Bergen nord politistasjon, nå pensjonert.
SVART NOVEMBER: Bjørn Bull Wingaard har skrevet krimboken Svart November. Etterforskningsleder Runar Vollen må finne svaret på to alvorlige forbrytelser i Åsane, henholdsvis på Tertnes og øverst på Hjortland. Nå er heldigvis Vollen en krim-karakter, men han er delvis basert på en virkelig etterforskningsleder fra Bergen nord politistasjon, nå pensjonert.

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

Relaterte saker