Lokalavis for Åsane og omegn!
  • DREPT: Sunniva Borgen (23) ble 12. september i fjor brutalt drept i sitt eget hjem på Myrdal. Aktor Eirik Stolt-Nilsen, ba om at eks-kjærsten dømmes til fengsel i 16 år. Dommen fra tingretten ble strengere. Foto: Privat

Eks-kjæresten dømt til 17 års fengsel for drapet på Sunniva (23)

– Familien er lettet over at saken er over, selv om de for alltid må leve med tragedien og tapet over Sunniva, sier bistandsadvokat Beate Hamre til ÅT.

​Sunniva Borgen ble brutalt drept i sin egen leilighet natt til 12. september i fjor.

Det var like før klokken 04.44 den aktuelle morgningen at en nabo ringte politiet og fortalte om høye lyder og bråk fra leiligheten under. Da naboen kom seg ut og så inn Sunnivas vindu kunne han se at hennes føtter som stakk ut i fra kjøkkenet, og at tiltalte kastet gjenstander vegg imellom. Da politiet ankom stedet, ble de møtt av et grusomt syn. Leiligheten til Borgen var ramponert, mens 23-åringen var påført svært grove skader.

Sunniva ble etter hvert fraktet til Haukeland sykehus, men ​døde som følge av multiorgansvikt fem dager senere.

Ifølge tiltalen ble hun kraftig slått, og deretter påført minst 50 knivstikk i ansiktet og på overkroppen.

Aktor i saken, Eirik Stolt-Nielsen, krevde 16 års fengsel for 30-åringen.

– Han stikker, stikker og stikker henne. Han stikker sånn at kniven går i stykker. Han slenger den fra seg og finner en ny kniv. Det tar noe tid, men han gjør det også denne blir ødelagt. Så finner han enda en kniv og stikker og stikker. Når den ikke funker, finner han en fjerde kniv, sa han under sin prossedyre i retten.

Under hovedforhandlingens siste dag leste bistandsadvokat Beate Hamre opp en sterk brev om Sunniva skrevet av moren. Der ble datteren beskrevet som godheten selv:

«Ho var latter og lys, ho var vilje og mot, no er ho djupt sakna.»

Fredag kom dommen fra tingretten: Eks-kjøresten er dømt til 17 års fengsel.

– Det er tale om omfattende, vedvarende og smertefull voldsbruk uten foranledning. Drapet er begått i Borgens hjem, der hun skal føle seg trygg, heter det i dommen.

Tiltalte ble også funnet skyldig i å motsette seg pågripelse, og for å ha spyttet en politibetjent i ansiktet.

Videre ble han dømt for å ha ødelagt inventar og utstyr i Sunnivas leilighet.

Den drapsdømte 30-åringen dømmes til å betale Sunnivas foreldre 560 000 i oppreisning, og ytterligere 541.701 kroner for å dekke utgifter og erstatning til foreldre og forsikringsselskap. Tilsammen 1.101 701 kroner. 

Godt fornøyd

Statsadvokat Eirik Stolt-Nilsen er svært fornøyd med dommen:

– Vi er tilfredsstilt med at retten deler påtalemyndighetens syn og mener de har gjort en riktig bedømming i forhold til straff med tanke på alvoret i saken. 

Foreldrene er lettet 

Bistandsadvokat Beate Hamre skriver i en SMS til ÅT: 

– Familien er lettet over at saken er over, selv om de for alltid må leve med tragedien og tapet over Sunniva. De opplever at dommen er grundig og god, og er er tilfreds med at straffen ligger ett år over aktors påstand. Straffens lengde reflekterer sakens grovhet og det tragiske utfallet domfeltes handlinger fikk. 

Vurderer anke 

Forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest skriver i en tekstmelding til ÅT:

– I lys av at det ikke er tvil om straffeskyld er hovedspørsmålet i saken å utmåle straff. Nå tingretten legger seg 1 år over statsadvokaten sin påstand trekker dette i retning av at utmålt straff ikke er i samsvar med sammenlignbar rettspraksis. Min klient vil bruke tiden fremover til å vurdere en eventuell avgrenset anke.

Av

Sandor Dahl

sandor@aasanetidende.no

Minnefondet:

Fondet skal ha en ny utdeling 8. desember, på Sunnivas 25-årsdag. Samtidig skal familien holde en kunstutstilling fra 6. desember ved Åsane kulturhus.

Andre saker