Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Daglig leder Monica Fuhr ved matsentralen på Toppe. (Foto: Ove Landro)

Leder:

Brutalt at 1 av 12 husstander må stå over måltider

Når matsentralen går tom for mat, sier det alt om viktigheten av prosjektet på Toppe, og flere andre steder i landet. For uten dem og deres 480 ideelle organisasjoner, hadde det vært enda mer fattigdom.

Nå i sommer befant 130.000 husholdninger, eller fem prosent seg i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Ytterligere 280.000, eller 11 prosent, sliter økonomisk. Dette er en dobling fra i året før, viser en undersøkelse gjort av SIFO-forsker Christian Poppe.

Økte drivstoffpriser, høyere renter, kraftig oppgang i matprisene og energikostnader som har gått rett til værs, har sendt mange inn i uføre. Og fellesnevneren for de som sliter økonomisk, er at de har det man kan kalle en normal inntekt. Flere må velge mellom mat og strøm, og en av 12 husstander oppgir at de står over måltider.

Det er tøff lesing, og for de aller fleste av oss, merkes prisøkningen vesentlig. Så hva med de som ikke har det som kan kalles en normalinntekt, lever alene, kanskje må forsørge barn eller akkurat har kjøpt sin første bolig?

Utfordringene står i kø, og for matsentralen på Toppe er pågangen større enn noen gang. I følge daglig leder Monica Fuhr er behovet større enn den maten de har til rådighet. Bare i oktober fikk sentralen inn 64 tonn mat, som normalt hadde blitt kastet, men som forsvant ut igjen nesten like fort som det kom inn.

Velferdsstaten Norge har 280.000 som sliter økonomisk, og må altså stå over måltider. 

Når matsentralen går tom for mat, sier det alt om viktigheten av prosjektet på Toppe, og flere andre steder i landet. For uten dem og deres 480 ideelle organisasjoner, hadde det vært enda mer fattigdom.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker