Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ENESTE I NORGE: – Vi håper jo at denne sentrale beliggenheten for årets platemesse skal tiltrekke enda flere folk. Og så er dette, så vidt jeg vet, det eneste kjøpesenteret som arrangerer en platemesse, sier Leif Inge Eide. Foran, daglig leder i Playcom, Ole Christensen. 

I denne platebutikken øker både LP- og CD-salget

Økte strømpriser og renteheving til tross; Playcom i Åsane Storsenter selger mer musikk over disk i år enn i fjor, og nå arrangerer butikken årets andre platemesse. – Messen i vår ble en stor suksess, men vi tror denne blir enda bedre, sier Ole Christensen.

Først økningen i plate-salget: For mens deler av næringslivet merker at mange må kutte i forbruket sitt, ser det ikke ut til at platebutikken på Åsane Storsenter blir påvirket negativt av dette.

Nå skal det sies at Platekompaniet la ned sin avdeling i Bergen sentrum sommeren 2020, og det merkes hos Playcom; nå er det bare Åsane-butikken, Apollon og Rocade igjen som selger fysiske musikkprodukter over disk i Bergen, og det har gitt Playcom et oppsving. 

Ungdommer kjøper LP 

Men markedet endrer seg også på andre måter. 

– Det er mange ungdommer som kjøper LP, spesielt jenter, for eksempel når One Direction eller Harry Styles kommer med nytt album. Det handler litt om det samme som på 60-tallet, de er kanskje fascinert av plate-coveret, de forteller til oss at de hører på musikk på en annen måte når de setter på en LP enn de ellers gjør. Så det handler om det fysiske formatet, og hele opplevelsen. Vi synes det er ekstra kjekt, naturligvis, at LP-en stadig finner et nytt og yngre publikum, sier daglig leder på Playcom, Ole Christensen.

Hittil i år har platebutikken solgt 5830 LP-er. I samme tidsperiode i fjor ble det solgte 5046 LP-er. Det er mer enn 15 prosent økning. Når det gjelder CD-er hittil i år, har butikken solgt 5938 eksemplarer, mot 5167 i fjor.   

– Det er en fin økning, det. Husk at det er nå vi virkelig skal begynne å selge. Desember er naturligvis også en viktig salgsmåned for oss. Jeg tror julesalget kommer til å bli veldig bra i år. Folk er mer forsiktig med tanke på økonomi denne høsten, men de kjøper mer billige produkter, en film eller CD til hundrelappen, eller en brukt LP-plate. Så jeg tror det kommer til å gå mer ut av butikk av slike ting, og så er det kanskje ikke akkurat denne høsten og vinteren at folk investerer i en ny tv eller en ny komfyr, sier Christensen. 

Sverger til vinyl

Mellom de nye og oppussete platehyllene på Playcom, som for øvrig har egen brukt-avdeling, finner vi Leif Inge Eide fra Vaksdal. Han er ofte å se i butikken, og nå er han også hentet inn for å jobbe med platemessen i håp om å løfte den enda et hakk opp. 

Eide sverger til vinyl.

– Det handler om hele opplevelsen av det fysiske produktet. Du åpner opp albumet, leser tekst og ser på bilder, du tar inn lukten. Når man kjøper en LP tar man i bruk flere sanser, sier Leif Inge Eide fra Vaksdal.  

Ole Christiansen trenger bare å kikke i salgstallene for å få bekreftet at det er mange som har det som Eide. Nå ser begge frem til platemesse nummer to.

– Platemessen som vi arrangerte siste helgen i mai, ble en kjempesuksess. Det var rundt 400 personer innom, og det er flere enn vi våget å tro på. Med tanke på at dette var første gang vi arrangerte en platemesse, synes vi den ble forbausende bra, sier Christensen. 

– Nå har vi knyttet til oss Leif Inge Eide for å få den neste messen gjennomført på en litt mer profesjonell måte. 

Messe i gå-gaten

Fjorårets platemesse ble rigget i Panduros gamle lokaler i første etasje på Åsane Storsenter; i år løftes messen opp, og spres rundt på tre steder: I gå-gaten utenfor Playcom-butikken, like bortenfor ved den såkalte «Spansketrappen» opp til tredje etasje og dessuten oppe i tredje etasje.  

– Vi håper jo at denne sentrale beliggenheten for platemessen skal tiltrekke enda flere folk. Og så er dette, så vidt jeg vet, det eneste kjøpesenteret som arrangerer en platemesse, sier Eide. 

– Hvor kommer folk fra til denne messen?

– Selv kommer jeg fra Vaksdal. Ellers kommer folk fra Arna, Nordhordland og Sotra. Egentlig fra overalt. Vi vet at det kommer selgere fra Haugesund.

– Hva er greien med LP og platemessen?

– Det handler om at vi har en fellesinteresse, du møter folk med den samme interesse og lidenskap for vinyl. Du knytter nye kontakter. Selv er jeg blitt kjent med masse folk fra hele Vestland etter sist platemesse. Dessuten står det masse plater rundt omkring i kjellere og på loft som ikke brukes lenger. Gjennom en slik platemesse kan man selge disse til en rimelig pris, folk kan få tak i plater som de ikke finner i butikk, fordi det er LP-er som er gamle og «utgått på dato», sier Eide. 

Det samme er tilfellet i butikken til Playcom.

– Jeg synes det er en bra ting at de har en bruktavdeling her. Da går platene i sirkulasjon, i stedet for at de går i bosset. 

Vinskvetten på vinyl

– Til syvende og sist handler det vel om lidenskapen?

– Klart det. Lidenskapen er drivende for det vi driver med her. 

På øverste hylle hos Playcom står det en rekke Vinskvetten-album.

– Vi selger Vinskvetten jevnt og trutt, gjennom hele året, sier innehaver av Playcom, Robin Mortensen. 

Eide strekker seg og tar ned et Vinskvetten-album fra øverste hylle. 

– Platene er forseglet, så jeg får ikke vist deg hvor flott vinylen er, sier Eide. Han har alle albumene. 

– Så du er stor fan av Vinskvetten?

– Jaja. Da går jo ikkje an å ikkje vera da. 

 

Datoen for årets platemesse i Åsane Storsenter er lørdag 3. desember. 

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

Relaterte saker