Lokalavis for Åsane og omegn!
  • JULEMARKED-TRADISJON: Lions Club Bergen Åsane arrangerer julemarked på Åsane Storsenter fra 14. desember. Her kan du levere inn gaver som gis videre til familier og enslige i Åsane som opplever en tøff økonomisk tid.   

–  Det er mange fattige i Åsane som ikke får julegaver

For åttende år på rad arrangerer Lions Club Bergen Åsane sitt julemarked på Åsane Storsenter. – Ikke alle har råd til å både kjøpe gaver til barna og sørge for mat på bordet, sier president i Lions, Per Olav Ulberget.

Lions Åsane ble startet i 1966. Per Olav Ulberget har vært med siden 1995, og han har vært president de siste ti årene. Han får avløsning til sommeren; da gir han roret til Amarjit Bhamra.

– Men jeg fortsetter arbeidet i Lions med full styrke selv om Amarjit tar over som President, sier Ulberget.

Ønsker flere gaver til gutter

Dette blir altså Ulbergets siste julemarked som president.

– Åsane Storsenter lar oss disponere et lokale fra 14.-21. desember hvor vi tar imot julegaver og hvor vi også gir bort julegaver. På det meste har vi fått inn 400 pakker, men i det siste har tallet lagt på mellom 80 og 100 gaver inn, som vi da gir ut igjen til folk som trenger det, forteller Ulberget.

Lokalet Lions har fått låne denne julen, er det samme som Åsane Historielag disponerte under Kulturfest Åsane, det vil si i hjørnet av «Arken-bygget», over restauranten Sumo.  

Julegavene som samles inn er tiltenkt barn og unge, og Ulberget har ett ønske for året.

– Vi ønsker gaver for barn og unge fra 0-18 år, det gjelder både gutter og jenter, men i år håper vi det kommer inn flere gaver til gutter enn til jenter, for vi pleier å ha for lite til guttene, sier han.

Gavmilde åsabuer

Lions begynte med julegave-prosjektet i 2014. De fikk låne lokaler av Åsane Storsenter og åpnet en liten filial i Arken-bygget hvor folk ble oppfordret til å kjøpe en ekstra julegave, pakke den inn og levere den til Lions Åsanes julebutikk. 

Det kom inn 150 gaver, noe som var mye mer enn organisasjonen hadde våget å håpe på. Så økte det. År for år. Til 300 julegaver året etter, til 500 gaver i 2017, og 700 i 2018.

– Akkurat hvor mange vi har fått inn de siste årene husker jeg ikke, men at det fins så mange unike og gavmilde mennesker i Åsane, er fantastisk. Gavene gis til familier og enslige fra Hordvik i nord til Eidsvåg i sør, sier Ulberget.

– Hvorfor gjør dere dette?

–  Det er mange fattige i Åsane som ikke får julegaver. Og det fins familier som må velge mellom julemiddag og gaver til barna sine. Vi ønsker å gjøre en forskjell. Derfor vil vi oppfordre folk til å kjøpe en liten ting, pakke det inn og skrive hvem det er til, for eksempel jente tre år, eller gutt 12 år. Gavene kan være alt mulig; bøker, leker, klær. 

Fyller ca hundre matkasser

Lions Club Bergen Åsane leverer også ut matkasser til folk i Åsane som trenger det. Dette har de gjort i mer enn 25 år. 

– Vi har fått mange fine tilbakemeldinger fra folk som har satt stor pris på dette, spesielt i førjulstiden. Som sagt: Ikke alle har råd til å kjøpe både gaver til barna og sørge for mat på bordet. Derfor har dette vært vårt lille bidrag for å hjelpe noen til å få det litt bedre, sier Ulberget. 

– Matkassene hentes i julemarkedet på Åsane Storsenter, men man må fremvise et hentenummer som man har fått på sms, opplyser han. 

Lions Club bruker 70-80.000 kroner på å kjøpe inn mat som fylles i matkassene.

– Dette er penger som vi får inn på ulike arrangementer. Noe av det kommer inn i julebutikken, og ellers så søker vi ulike fond om penger, sier Ulberget.

– Er det mye skam knyttet til fattigdom?

– Absolutt. For mange sitter det langt inne å oppsøke oss. De som har barn, er engstelige for at det skal komme ut at de har dårlig råd og må ta imot en matkasse. Det er også familier i Åsane som ikke har råd til å betale kontingenten for at barna skal drive med idrett, forteller Per Olav Ulberget. 

 

Julemarkedet på Åsane Storsenter åpner dørene onsdag 14. desember, og siste åpningsdag er onsdag 21. desember. Ukedager fra klokken 13-18, lørdag 14-16, og søndag 14-18.  

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

Andre saker