Lokalavis for Åsane og omegn!
  • LEVE: – Det hjelper meg med å leve. At jeg er så åpen, handler nok også litt om Sunniva. Jeg har et behov for å løfte henne frem, sier moren, Siv Yndestad Borgen.

– Åpenheten hjelper meg å leve

I fjor ble Sunniva Borgen brutalt drept av sin eks-kjæreste. Denne uken arrangerer Sunnivas minnefond kunstutstilling på Åsane Kulturhus. Moren hennes, Siv Yndestad Borgen, har valgt å være åpen. – Vi vil at hun skal huskes for den hun var. Ikke for det som skjedde med henne, sier hun.

Kunstutstillingen kan besøkes i Åsane Kulturhus gjennom hele uken og heter «Sorg og smerte, håp og lengsel». Sunnivas minnefond har invitert ulike kunstnere for å sette søkelyset på og tematisere sorg og smerte, men også håp og lengsel gjennom ulike kunstuttrykk. 

Sunniva døde 17. september i 2021 under brutale omstendigheter i sitt eget hjem på Myrdal. Onsdag møtte Åsane Tidende moren, Siv Yndestad Borgen, i utstillingslokalet på Åsane Kulturhus. Hun forteller om bakgrunnen for minnefondet og utstillingen.

– Huskes for den hun var

– Det begynte med at vi lurte på hva vi skulle ønske oss i dødsannonsen, i stedet for blomster. Vi hadde fått masse blomster allerede, og visste at vi ville få mer. Og så diskuterte vi ulike ting som Sunniva ville ha støttet, og det var i grunn veldig mye, for hun var så engasjert. Så vi bestemte oss for å sove på det. 

Da Yndestad Borgen våknet, visste hun svaret. 

– Jeg bestemte jeg meg for at vi skulle lage vårt eget minnefond. På den måten får vi ikke bare konkretisert verdiene til Sunniva; da vi fikk den mikrofonen som vi dessverre fikk, forsto vi at vi kunne bruke den til å løfte frem verdiene som Sunniva stod for, og vise hvem Sunniva var. Slik at det ikke bare skal handle om et drap.

– Dere ville huske henne for alt det fine og positive?

– Ja. Vi vil at hun skal huskes for den hun var. Ikke for det som skjedde med henne. Det vil hun jo likevel bli husket for, men vi ønsker som sagt at hun skal huskes for den hun var, og på denne måten får vi henne med oss videre. Hun blir liksom ikke borte, men er med oss hele veien gjennom det vi gjør. Så derfor opprettet vi minnefondet, som altså står bak denne utstillingen, forteller Yndestad Borgen.

SORG OG SMERTE, HÅP OG LENGSEL: Kunstutstillingen «Sorg og smerte, håp og lengsel» åpnet denne uken i Åsane Kulturhus. Sunnivas minnefond har invitert ulike kunstnere for å sette søkelyset på og tematisere sorg og smerte, men også håp og lengsel gjennom ulike kunstuttrykk.
SORG OG SMERTE, HÅP OG LENGSEL: Kunstutstillingen «Sorg og smerte, håp og lengsel» åpnet denne uken i Åsane Kulturhus. Sunnivas minnefond har invitert ulike kunstnere for å sette søkelyset på og tematisere sorg og smerte, men også håp og lengsel gjennom ulike kunstuttrykk.

– Behov for å løfte Sunniva frem

Dette er den første utstillingen som minnefondet arrangerer. Ellers deler fondet ut pris og penger. I desember i fjor ble den første Sunniva-prisen gitt til Robin Hood Huset. 

 – Vi deler også ut penger på våren, etter søknad. Enkeltpersoner og organisasjoner kan søke, og så deler vi ut støtte 8. mai. Vi har allerede delt ut til sammen hundre tusen kroner til organisasjoner og enkeltpersoner, og blant dem er Hjertefred som fikk støtte i vår.  

Hensikten med minnefondet er å støtte unge, sårbare mennesker som av en aller annen grunn lever i utenforskap. Videre har fondet sagt at det skal støtte, forebygge og spre informasjon og kunnskap. 

Kunst er også forebygging

– Du skrev et brev til Sunniva som ble lest opp i retten og som pressen fikk gjengi, og du jobber videre med minnefondet, utstillingen og svarer på alle spørsmål fra Åsane Tidende – hjelper denne åpenheten deg i sorgarbeidet?

– Det hjelper meg med å leve. At jeg er så åpen, handler nok også litt om Sunniva. Jeg er veldig privat på noen ting. Men når det gjelder Sunniva så handler det litt om et kontrollbehov fra min side. Da får jeg styre litt hva som blir skrevet om henne og om oss. Jeg tror det blir skrevet om oss uansett. Og så handler det også om et behov for å løfte Sunniva frem. 

– Dette med kunst og det å oppleve kunst er også forebygging. På åpningen i går hadde vi med en kunstterapeut som heter Reidun Skeidsvoll. Hun fortalte hvordan hun bruker kunstterapi i jobben, og når vi inviterer henne hit, er det fordi vi ønsker å formidle kunnskap. Til våren skal vi ha menneskeverd-seminar på Høgskulen på Vestlandet. Så vi vil ikke bare samle inn og gi ut penger, vi vil også utgjøre en forskjell når det gjelder kunnskap og forebygging, understreker Siv Yndestad Borgen.

Vakker kunst er ustilt i Åsane kulturhus denne uken.
Vakker kunst er ustilt i Åsane kulturhus denne uken.
Flotte figurerer.
Flotte figurerer.

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

FAKTA

Sorg og smerte, håp og lengsel

Kunstutstillingen «Sorg og smerte, håp og lengsel» åpnet denne uken i Åsane Kulturhus. Sunnivas minnefond har invitert ulike kunstnere for å sette søkelyset på og tematisere sorg og smerte, men også håp og lengsel gjennom ulike kunstuttrykk. 

Utstillingen inneholder kunst i ulik former: Billedkunst, tekstilkunst, fotokunst og keramisk kunst, og utstillerne som deltar er Herman Flaatten, Anne Marie Bernt, Ane Malene Sæverot, Julie Martens-Nielsen, Lars Tveit, Magni Rustøy og medlemmer av Bekkalokket fotoklubb.

Du kan besøke utstillingen mellom klokken 12 og 20 denne uken, og fra 10 til 18 i helgen. 

 

Sunnivaprisen

Torsdag 8. desember er Sunnivadagen, og utdeling av Sunnivaprisen for 2022 finner sted i Åsane Kulturhus klokken 18.00. Ingrid Trætteberg synger, og det blir tale og overrekkelse av Sunnivaprisen. 8. desember er valgt fordi det er Sunnivas bursdag. Hun ville blitt 25 år. 

Sunniva Borgen døde 17. september 2021, bare 23 år gammel.

For mer informasjon, besøk sunnivasminnefond.no

 

 

 

 

 

Andre saker