Lokalavis for Åsane og omegn!
  • TERAPI: – Kunsten betyr mye for meg. Det har vært helt fantastisk. For meg har det vært terapi med tanke på vonde tanker knyttet til sykdommen jeg har vært gjennom, sier Arvid Holum, her fotografert sammen med havfruene Lulu og Lola. 

– Jeg fikk en påminnelse om at vi ikke er på jorden til evig tid

Trangen til å skape noe har gründeren alltid hatt. Da han ble syk, fikk han et nytt perspektiv på livet. – Jeg ville ta igjen noe som jeg til da ikke hadde fått utøvd så mye som jeg ønsket, sier Arvid Holum. Siste uken i mars har han utstilling i Åsane kulturhus.

Arvid Holum er grunnleggeren av Bygg og Ventilasjon på Toppe, og etter mange år i forretningslivet og lang erfaring innenfor blikkenslagerfaget har han tilegnet seg bred kunnskap om metallers unike kvaliteter. 

– Trangen til å skape noe har jeg alltid hatt i meg, sier Holum. Han er født på Laksevåg, oppvokst i Krohnegården og bosatt i Hetlebakkvegen på Nyborg.   

– Jeg satt som guttunge i Kringsjåveien og tegnet båtene som lå i beddingen på Bergen Mekaniske Verksted. Båter har alltid vært en lidenskap. Etter hvert har kunsten blitt mer og mer viktig for meg, nesten en besettelse, sier Holum. 

KOBBERKUNST: I blikkenslagerverkstedet sitt i Hetlebakksvegen like ved Blindheim på Nyborg, sitter Arvid Holum og hamrer og former kunsten sin. Han lager skulpturer i kobber. – For å stabilisere det legger jeg tinn inni, slikt at det blir massivt. Når du gløder kobber så blir den myk og medgjørlig, og når du hamrer den så stivner den, forklarer han.
KOBBERKUNST: I blikkenslagerverkstedet sitt i Hetlebakksvegen like ved Blindheim på Nyborg, sitter Arvid Holum og hamrer og former kunsten sin. Han lager skulpturer i kobber. – For å stabilisere det legger jeg tinn inni, slikt at det blir massivt. Når du gløder kobber så blir den myk og medgjørlig, og når du hamrer den så stivner den, forklarer han.

Åpnet galleri i Nøstegaten

– Var det en tid da kunstneren tok over og gründeren av bedriften på Toppemyr måtte vike? 

– Det er vel gründeren i meg som også smitter over på arbeidet med kunsten. Trangen til å skape noe. For rundt ti år siden begynte jeg litt i det små, gråblyant og karikaturer, og så tok den kreative delen av meg med metallkunst mer og mer over samtidig som Marianna Hylland Curtis og jeg åpnet Galleri Nøstegaten i 2019, sier metall- og billedkunstneren.  

Dette var samme året som Holum fikk tarmkreft og måtte gjennom en tøff operasjon.     

– Da fikk jeg et nytt perspektiv på livet, sier 70-åringen. 

Frem til da hadde fokuset vært på å bygge opp et firma fra grunnen, som i dag har over hundre ansatte. 

– Det var jo mer en dyd av nødvendighet som handler om at man må ha mat på bordet. Det gjelder jo alle mennesker. Men det gikk nok på bekostning av det jeg egentlig hadde lyst til å holde på med, sier han. 

– Jeg fikk en påminnelse

– Hva gjorde sykdommen med deg?

– Jeg har lært mye om livet gjennom sykdommen. Jeg fikk en påminnelse om at vi ikke er på jorden til evig tid. Det er en tekst i bibelen som sier: «Lær oss å telle våre dager, så vi får visdom i hjertet». Det ble klart for meg etter at jeg ble syk. Jeg ville ta igjen noe som jeg til da ikke hadde fått utøvd så mye som jeg ønsket.  

Bygg og Ventilasjon ligger på Toppe, men bedriften har også et prosjektkontor i sentrum, og fra det kontoret har Holum og Hylland Curtis stått bak restaurering av DNS, Fyllingsdalen kirke, badeanlegget på Ortun skole og spiret på Johanneskirken, for å nevne noe.  Og med prosjektkontoret kom også Galleri Nøstegaten på plass i 2019. Holum har hatt fire utstillinger der. Utstillingen i Åsane kulturhus blir hans femte utstillingen.

Kunst som terapi

– Hva betyr kunsten for deg?

– Det har vært helt fantastisk. For meg har det vært terapi med tanke på vonde tanker knyttet til sykdommen. Når man går gjennom noe sånt, kjenner man på mange forskjellige følelser, og man blir veldig opptatt av mennesker. Slik har jeg det også med krigen i Ukraina; livet kommer veldig nært. Nå tar jeg dette med meg inn i kunsten. 

– Hvor kommer ideene dine fra?

– De kan dukke opp når som helst og hvor som helst. En dag jeg gikk i byen, møtte jeg min gamle venn Einar Engelstad. Han og jeg var blant de første militærnekterne i Norge. Så fikk jeg øye på en vakker kvinne, hun hadde sølvhår og lignet på den amerikanske artisten Joan Baez. Jeg er gal nok og fulgte henne et stykke, men var for feig til å invitere henne inn i galleriet. Det kan være et sånt øyeblikk. Da kan jeg bli inspirert, smiler Holum.

SALEX: Holum var vokalist i gruppen Salex som ble stiftet i 1969. Nå er han igjen tilbake ved mikrofonen. På bildet fra slutten av 70-tallet ser vi fra venstre: Arne Myksvoll, Edgar Tjelle, Olav Bjorøy, Eilif Kolaas og Arvid Holum. (Foto: Privat)
SALEX: Holum var vokalist i gruppen Salex som ble stiftet i 1969. Nå er han igjen tilbake ved mikrofonen. På bildet fra slutten av 70-tallet ser vi fra venstre: Arne Myksvoll, Edgar Tjelle, Olav Bjorøy, Eilif Kolaas og Arvid Holum. (Foto: Privat)

Vokalist i Salex

Musikken har også betydd mye for Holum. Han var vokalist i gruppen Salex som ble stiftet i 1969, og har spilt på samfunnshus og konsertlokaler over hele Vestland, flere ganger i Salhushallen. Senere tok Tor Endresen over som vokalist, men nå er Holum igjen bak mikrofonstativet hos Salex sammen med forretningspartner Marianna Hylland-Curtis.   

– Jeg har drevet med business og kontrakter gjennom store deler av livet, og vært gjennom mange harde forhandlinger. Da det buttet litt imot i bedriftssammenheng, så har musikken og sangen fungert som en ventil, det har vært mitt friminutt. 

– Det har vært mye galskap i bandbussen, blant annet på vei til konsert på Landro, sier Holum og kikker bort på journalisten, vel vitende om at undertegnede vet godt hvor samfunnshuset på Landro ligger. 

Latter på sykehuset

Når Holum forteller, ligger humoren aldri langt unna. Til og med kreftsykdommen og tiden på sykehuset påkaller latter, og bergenseren ler gjerne på bekostning av seg selv.

– Humor er viktig. Jeg glemmer aldri det som skjedde da jeg våknet etter operasjonen. Jeg hadde fått beskjed om at jeg måtte opereres, ellers kom jeg til å dø. Jeg ble også fortalt at det var femti prosent sjanse for at jeg fikk utlagt tarm. 

– Så kom jeg til meg selv og spurte kirurgen, mens jeg med den ene hånden kjente bekymret nedover siden på meg selv, for jeg ville jo ikke ha utlagt tarm: «Gikk det bra?» 

– Hun var fra Chile og sa: «Jeg vet ikke hva til å si.» «Hæ?» datt det ut av meg. «Du var så feit inni», sa kirurgen og lo. Jeg knakk sammen av latter. Det gjorde vondt! 

– Jeg er opptatt av dette. Humor er kanskje det som holder deg oppe i vanskelige tider. Jo mer humor og glede du har i brønnen, jo mer motgang tåler du. Det tror jeg på. Men det er klart: Da jeg hadde fått beskjeden om at jeg hadde kreft og gikk nedover den alleen der oppe ved Haraldsplass, så kom det jo en tåre. Men da sa jeg til meg selv: «Jaja, Arvid, du har hatt et fantastisk liv, din mor ble bare 39 år». Hun døde den dagen jeg ble født. 

SPEIL: Bare fantasien setter grenser for Holum når han er i verkstedet sitt. Her har han laget et speil som du neppe har sett maken til.
SPEIL: Bare fantasien setter grenser for Holum når han er i verkstedet sitt. Her har han laget et speil som du neppe har sett maken til.

Det blir en aha-opplevelse

Det er Åsane kunstforening som har invitert Solum til Åsane kulturhus. Nestleder Wenche Bettum, gleder seg. 

– Jeg tror vi vil få mange overraskelser når Arvid Holum stiller ut i Åsane kulturhus. De som kommer for å se vil få en aha-opplevelse. Jeg synes det er utrolig spennende at Arvid får ut slike kunstverk med utgangspunkt i det vanlige arbeidet sitt, sier Bettum.  

Holum selv bedyrer at han er takknemlig for å bli spurt. Man aner at han synes det blir litt mye ståhei rundt hans person, men han gleder seg til utstillingen. 

– Det å få utløp for tanker og fantasier, og få lov til å komme til kulturhuset og vise det som for meg er en kombinasjon av fantasi og det håndverket som ligger i bånn, det er det dette handler om for meg. Jeg har håndverket med meg inn i kunsten, og det er kanskje styrken min. 

Utstillingen i Åsane kulturhus er fra 25. -31. mars.

 

GUDINNEN: Arvid Holum og krigsgudinnen, som er en del av kunstprosjektet Kvinnen og Sjøormen.
GUDINNEN: Arvid Holum og krigsgudinnen, som er en del av kunstprosjektet Kvinnen og Sjøormen.

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

Fakta

Arvid Holum er mest kjent som grunnleggeren av Bygg og Ventilasjon AS på Toppemyr. Fra den spede begynnelsen i en garasje i 1982 med to ansatte og frem til i dag har BOV utviklet seg til å bli et ledende firma innen ventilasjon og blikkenslager-faget. 

Men Holum har alltid vært en kunstnersjel. Etter mange år i forretningslivet og årelang erfaring innen blikkenslagerfaget, har han tilegnet seg bred kunnskap om metallers unike kvaliteter. Dette tar han med seg i sine kunstverk. 

Flere av metallene som er benyttet i hans kunst er gammelt metall fra historiske signalbygg som Håkonshallen, Den Nationale Scene og Domkirken tårn i Bergen by, så i hvert eneste verk har han med seg et lite stykke historie. 

Skulpturene og bildene har sin opprinnelse i metallene kobber, messing og stål. Kunstneren bruker metallets ulike kvaliteter for å frembringe fargespill, glans, form og uttrykk, og som et resultat av dette skaper han de vakreste skulpturer og malerier ut fra fri fantasi med inspirasjon hentet fra havgapet, aktuelle hendelser i verdensbildet, og en god dose humor. 

Lørdag 25. mars åpner han utstilling i Åsane kulturhus.

Relaterte saker