Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FÅR HJELP: Dokumentarserien Uro viser i kveldens episode Hylkje-damen Ane Berentsen og hvordan hun klarer å jobbe fulltid tross sin diagnose. (Foto: Pandora Film)

Åsane-regissør i NRK-serie

«Det mest økonomiske hadde vært å skyte denne personen»

– Veldig synd at en som gjør alt hun kan for å få være en del av arbeidslivet skal oppleve en slik kommentar, sier Leo Ajkic.

– Det er mange fordommer, men jeg prøver å holde meg unna kommentarfelt, for de går uansett ikke alt for mye inn på meg, sier Ane Berentsen fra Hylkje før torsdagens episode av NRK-serien.

«Uro» er en dokumentarserie som tar opp tema om hva som uroer det norske folk. Leo Ajkic tar seeren gjennom fem episoder – og torsdag er det filmregissør Ane Berentsen fra Hylkje som skal fortelle om sitt liv med Spinal muskeltrofi og sin fulltidsjobb på teateret i Fyllingsdalen.

– Jeg gru-gleder meg til episoden vises, men det blir spennende, sier Berentsen til Åsane Tidende.

– Jeg er jo ikke vant til å være på tv, men det er et interessant tema som tas opp i denne serien og derfor sa jeg ja til å være med, fortsetter hun.

Gratispassasjerene

Torsdagens episode heter «gratispassasjerene» og vi følger programleder Ajkic som besøker Berentsen hjemme på Hylkje og i jobben hennes på teateret.

Episoden handler om velferdsstatens fremtid og Berentsen, som med sin bevegelseshemning trenger assistent til nesten alt praktisk i sin jobb.

Hun forteller åpent om frykten for fremtiden dersom velferdsstaten forsvinner og hvordan det føles når hun leser i kommentarfelt på nett om folk som ønsker å skyte sånne som henne fordi de koster mye penger for samfunnet.

– Klart det er litt spesielt å stille opp og fortelle om mine utfordringer, samtidig er det helt selvsagt for meg siden det alltid har vært slik. Jeg blir jo litt motløs av slike kommentarer i sosiale medier, men sykdommen har alltid vært en del av meg. Det er kanskje derfor jeg ikke tar slike kommentarer innover meg personlig, sier Berentsen.

– Viktig å vise at det er mulig

Hun er opptatt av at folk får se at alt er mulig – selv om hun i større grad er avhengig av hjelp for å fungere i arbeidslivet og får dekket spesialutstyr og personlige assistenter av staten.

– Det er viktig for meg å vise at det er mulig å jobbe 100 prosent selv om jeg sitter i rullestol og er bevegelseshemmet. Det er noe jeg synes er fint å få frem, som kanskje kan inspirere andre med slike utfordringer, forteller hun.

– Men det er mange fordommer, og da er det fint å vise litt av livet mitt, sier 30-åringen.

I episoden kommende torsdag får Berentsen blant annet hjelp til å sminke seg av programlederen som blir Åsane-damens assistent for noen timer.

«Det mest økonomiske hadde jo vært å skyte denne personen», sier blant annet Berentsen  da hun skal fortelle Ajkic om andre folks oppfatninger i diverse kommentarfelt.

Får ros

Ajkic roser Berentsen for at hun, tross sine vanskelige utfordringer, likevel klarer og ønsker å jobbe i en fulltidsstilling.

– Det er flott å se at det er mulig. Hun er jo avhengig av hjelp, men det er fantastisk at Ane lever ut drømmen sin og vil jobbe. Slike folk må vi rose.

– At det dukker opp stygge kommentarer er veldig synd, men det er alltid mye rart i slike kommentarfelt, dessverre. I episoden får vi sett Ane fra alle vinkler og hvor mye hun bidrar i samfunnet, sier Ajkic.

Seriens fjerde av fem episoder er produsert av Pandora film og vises kommende torsdag klokken 19.45.

 

 

 

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker