Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NY REKORD: 39 pensjonister og en hund stilte opp på «Onsdagsgjengen» sin tur nummer 500. Det er ny rekord for turen som ble startet av 6-7 tidligere fotballspillere på Eidsvåg i mai 2009.

  • På VEI: Tidligere banksjef og leder for kulturfest Åsane, Jan Spjeldnæs i front opp mot Munkebotn.

  • PRIMUS MOTOR: Audun Trygve Olsen (69) er primus motor for «Onsdagsgjengen» sammen med Jan Mortensen (71).

  • På TOPP: Munkebotn er et av mange områder «Onsdagsgjengen» går tur.

  • TALE: Jan Mortensen forteller litt om dagens jubileumstur.

  • SAMLET: Her er Onsdagsgjengen samlet like ved Langavatn på Munkebotn.

  • HISTORIER: Litt informasjon og historier før turen går videre.

Adgang kun for pensjonerte menn

Hver onsdag klokken 11 møtes denne gjengen ved Eidsvåg skole. Det har de gjort i 10 år. Åsane Tidende ble med «Onsdagsgjengen» på deres tur nummer 500.

Det er ny oppmøterekord når ÅT bli med de muntre herrene fra Eidsvåg skole, opp Granlien og til Munkebotn, før resten av pensjonistene setter kursen videre mot Sandviksbatteriet, slik de har gjort mange titalls ganger tidligere.

Opprinnelig er «Onsdagsgjengen» en gruppe pensjonister med utspring fra Eidsvåg idrettslag, som i 2009 fant ut av oldboys-fotballen førte til litt for mange skader. Trim måtte man likevel ha. Dermed ble det til at de dro på turer sammen i stedet. Nå er det som var seks-syv stykker i mai måned det nevnte år, blitt til 39. Dette var i hvert fall tallet da tur nummer 500 skulle gjennomføres.

– Vanligvis er vi 20-30 stykker som går. Vi er blitt en skikkelig god gjeng. Vi har ingen møteplikt og ingen meldeplikt. Likevel stiller flere titalls opp hver eneste gang, sier primus motor for «Onsdagsgjengen», Trygve Audun Olsen (69), også kjent fra Bergen Shantykor som kom på andreplass i Norske talenter 2018.

Avlyser aldri

De spreke guttene avlyser sjelden turene sine, og skjer det, er det i hvert fall ikke på grunn av været.

– Er det 1. juledag eller 17. mai, så ryker turene. Vi kan imidlertid telle på en hånd de gangene det har vært avlyst, forteller Olsen.

De siste ukene har det vært snø og klink is. Her en onsdag for en måned siden, var det så glatt at gjengen nærmest skled bakover. Det endte med en vandring i «lavlandet» fra Eidsvåg skole til Våganeset, hvor et par av de mest vågale kastet klærne og tok seg et bad.

– Ofte går vi til Munkebotn, men vi tar også turen til Veten, Rollandsoksen, Eidsvågfjellet, Hetlebakksåta, Nordgardsfjellet, Geitanuken og en rekke andre steder i bydelen. Den lengste turen vår var på 7,5 timer og gikk fra Eidsvåg og til Ulriken, via Vidden.

– I tillegg har vi vært flere ganger på Eidsvåg sitt nasjonalfjell, Ørtuen, legger han til.

Sosialt og bra for helsen

– Hva er det om gjør at dere har holdt det gående så lenge?

– Det er så utrolig kjekt. Vi stortrives og det er veldig sosialt. I tillegg er det bra for helsen. Det er flere av de 59 som står på listen vår, som nærmest har fått et helt nytt liv etter å ha gått disse turene, påpeker Jan Mortensen (71), som er den andre primus motoren til gjengen.

– Hva snakker dere om når dere går?

– Det går mye i fotball, og historie. Og om det vi ser. Det hender vi går på steder ingen av oss har vært før. Da blir det en del prat og spørsmål, smiler Olsen og Mortensen.

Arsenal skal visstnok være et av lagene som flere i gruppen holder med. Det liker tidligere kjøpmann for Rema 1000 i Eidsvåg Atle Bjørge noe dårlig, og tar på seg Tottenham-luen sin, som han har i sekken.

Fra leger til sokneprest

Blant gjengen er også en rekke forskjellige yrkesgrupper representert. Om noe skulle skje med turgåerne, er det to leger til stede. Det er også en sokneprest, en konditor en skipper, en banksjef, en psykolog, en fabrikksjef og flere sjåfører. Med andre ord mye ekspertise samlet på ett og samme sted.

– Vi har et steike godt miljø, tross alle de ulike yrkesgruppen, politiske ulikheter og ikke minst på tross av de mange fotballagene som har fans blant oss, ler Olsen.

Det er mye latter og smil blant de nesten 40 turgåerne på vei opp Munkebotn, og formen til samtlige er tilsynelatende god.

– Du blir i ganske bra form av å gå denne turen hver eneste onsdag, 52 ganger i året.

Strenge opptakskriterier

Men dessverre er det ikke bare-bare å bli med i «Onsdagsgjengen». 59 har som sagt sluppet gjennom det trange nåløyet og står på listen til Olsen og Mortensen.

– Vi har tre opptakskriterier; du må være pensjonist, du må ha bakgrunn fra Eidsvåg og du må være mann, sier Olsen.

– Er ikke det litt politisk ukorrekt?

– For å være helt ærlig, så tror jeg koner og samboer bare er glade for å få noen timer fri fra mennene sine, ler han.

Jubileum

Etter tur nummer 500, samlet 52 av de 59 registrerte som oppfyller opptakskriteriene seg i Eidsvåg fabrikker for en jubileumsfest, hvor det ble holdt taler, vist bilder og fortalt artige historier rundt bordet.

10 år er gått, syv-åtte er blitt til mange.

– Blir det 1000 turer og ti nye år?

– Ja, dette er nok noe som kommer til å fortsette i tiår etter tiår. Det er blitt en tradisjon, som veldig mange setter pris på. Selv kommer jeg til å gå så lenge jeg kan og det håper jeg blir lenge, avslutter Audun Trygve Olsen til Åsane Tidende.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no