Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SUPERTALENT: Han slet med depresjon og spiseforstyrrelsen, og ble mobbet i oppveksten. I Bergen styrkeløftklubb fant åsabuen tryggheten og nettverket han trengte. Nå er han landets klart beste løfter, og satte norgesrekord i åpen klasse med 201 kilo under NM på hjemmebane. (Foto: Martine Haugen)

  • STØTTESPILLERE: Bruvik fikk god støtte fra både treneren sin og venner. Fra venstre: Henrik Sanden, Tor Engevik, Marcus Bruvik, Toni Amengual og Bendik Skjønberg. (Foto: Martine Haugen)

– Styrkeløfting reddet livet mitt

Han ble mobbet i oppveksten og slet med depresjon og spiseforstyrrelser, men fant en interesse som reddet ham.

– Jeg har ikke sovet så mye i natt. Det har vært mye nerver, sier Flaktveit-gutten Markus Bruvik (18) etter å ha blitt suveren norgesmester i styrkeløft på hjemmebane på Sandsli idrettshall.

Hjelper mentalt

Åsabuen har klatret raskt til toppen, da han kun har trent aktivt i to år. Bruvik forteller at han trener for å bli sterk, men at det også hjelper han mentalt. Det er noe som er svært viktig for det unge supertalentet.

– Jeg har alltid hatt problemer med depresjon. Før trente jeg hjemme og gjorde push-ups og sit-ups for å få den gode følelsen som trening gav. Depresjon er veldig undervurdert, og det er helt utrolig for fort det kan ta over livet. Styrketrening er min form for terapi. Før gikk jeg til behandling og utredning hos BUP og en psykolog, men etter at jeg startet med styrkeløfting har jeg det bedre enn noen gang, forteller Bruvik.

Oppveksten var ikke enkel for styrkeløfteren da han både opplevde mobbing og slet med en spiseforstyrrelse.

– Jeg ble mobbet for å være tynn, og veide 20 kg i femte klasse når alle andre veide 40 kg. Jeg hadde også en spiseforstyrrelse som jeg fremdeles har. Det vil si at jeg kan spise ett måltid, og ikke være sulten resten av dagen. Jeg har aldri motivasjon til å spise, men jeg har blitt flink til å tvinge i meg mat.

Låste seg inne

I åttende klasse begynte Bruvik på Alrekstad Skole. Der hadde han en lærer som tvang han på trening.

– Jeg mislikte det i begynnelsen, men så snart jeg så fremgang ble jeg avhengig. Jeg slet også med sosial angst å låste meg inn på gymmen på skolen. Ingen andre fikk komme inn utenom læreren min.

Det ble likevel raskt oppdaget at unggutten hadde et skjult talent.

– Jeg har alltid blitt motivert av å få høre at dette får du ikke til. Bøllene sa blant annet at de benket 90 kg, og sa at det kom jeg aldri til å klare. Jeg var en tynn liten gutt som veide 46 kg, men jeg gjorde 100 kg i benkpress, noe som var dobbelt så mye som jeg selv veide. Jeg visste ikke at det var bra, men på den tiden var norgesrekorden 72,5 kg i 59 kilos-klassen.

– Læreren min meldte meg inn i Bergen Styrkeløftklubb uten at jeg visste det. Jeg hadde virkelig ikke lyst for jeg hadde så sosial angst, men han hev meg inn i bilen og kjørte meg til Fyllingsdalen, og resten er historie, svarer Bruvik.  

Kan bli verdensmester

Ifølge både trener og Engevik kan styrkeløfteren fra Flaktveit nå så langt han vil.

– Han har motivasjonen, og den flammen som brenner for å gjøre det bra. Han er samtidig genetisk anlagt til å løfte tungt, svarer trener Toni Amengual.

– Han er på regionslaget nå, og kommer mest sannsynlig inn på landslaget i løpet av ikke så lang tid. Han kommer til å bli verdensmester hvis han vil det, og holder seg skadefri, sier Engevik og Amengual.

Det å vinne et verdensmesterskap er likevel ikke det som står høyest for Bruvik.

– Målet mitt nå er faktisk ikke å bli verdensmester. Jeg er mer motivert til å bli verdens sterkeste person som lever. Det å være verdens sterkeste mann høres stilig ut, så jeg går for den tittelen, smiler han.

Ut av skolen

Den unge styrkeløfteren har også satt seg noen karrieremessige mål. Tradisjonell skolegang passet ikke helt, og han valgte å droppe ut av videregående halvveis inn i første året.

– Halvveis inn i VG1 var det ingenting som motiverte meg, også syns jeg styrkeløfting var gøy, og valgte derfor å droppe ut. Jeg tenkte da at jeg hadde noen år på å finne ut av livet.

– Mens jeg trente, og ble sterkere fikk jeg øynene opp for yrket som personlig trener. Jeg elsker å trene, og fant mye glede i å trene vennene mine og se at de ble sterkere. Hver rekord jeg får på et stevne er kjempegøy, for det kan jeg vise til senere, og forhåpentligvis vil det hjelpe meg videre i fremtiden. Å få en norgesrekorden føltes som å få en god karakter på en prøve.

Han har ingen planer om å gi seg med styrketreningen.

– Jeg elsker denne sporten så mye. Uansett om jeg sitter å gruer meg kvelden før et stevne, eller om det går bra eller dårlig. Styrkeløfting har reddet livet mitt mange ganger, og selv når jeg blir gammel og sitter i rullestol ser jeg for meg at kommer til å finne en måte å løftet vekter på, smiler Bruvik.

Sosial idrett

Bruvik opplever å ha fått et stort sosialt nettverk etter at han begynte med sporten. Stevneleder Engevik trekker også frem samholdet som en flott del av miljøet.

– Jeg har fått veldig mange venner etter at jeg startet. Når jeg hører folk si at de ikke har venner svarer jeg “begynn på denne sporten”. Du får så mange venner her, og jeg føler at denne sporten er for alle.

– Det er en voksende sport og antall påmeldte har over doblet seg i løpet av de siste 10 årene. Her hjelper alle hverandre. Noen er supergode, mens andre er nybegynnere, men alle har samme mål om å øke sine egne perser og nå egne mål, også har man noen ekstreme utslag slik som Markus, som står på og vil nå de høyeste målene, sier Engevik.

Startet sterkt

Bruvik startet sterkt i knebøy under norgesmesterskapet, men nådde dessverre ikke målene i benkpress og markløft. Ifølge Bruvik og trener skyldes det lite næring de siste dagene.

– Stevnet gikk ikke helt som planlagt, men jeg fikk noe ut av det. Hvis jeg kan få den lille seieren ved hvert stevne er jeg kjempefornøyd. Samtidig svir det litt da jeg vet jeg hadde mer å gi. Det gikk bra i den øvelsen jeg bryr meg mest om, så jeg er ganske fornøyd, forteller Bruvik.

– Vi har også måttet kutte vekt for å nå vektklassen på under 66 kg, og når man kutter vekt forsvinner en del av saltene og næringsstoffene i kroppen. På de to timene mellom innveiing og konkurranse er det vanskelig å få fylt på med dette, og i benkpress slet han med kramper, og det skjer når man har lite salter i kroppen, svarer Toni Amengual, treneren til Bruvik.

Tangerte norgesrekorden

Bruvik tangerte likevel sin egen norgesrekord i markløft med 205 kg, og vant til slutt klassen med 516 kg sammenlagt, nesten 50 kg foran nærmeste konkurrent.

– Han er Norges sterkeste i knebøy i 66 kilos-klassen uansett alder til tross for at han kun er 18 år og stiller i juniorklassen for første gang, sier stevneleder Tor Engevik til Åsane Tidende.

Både Bruvik og treneren føler begge at det er på tide å gå opp en vektklasse.

– Jeg føler jeg har gjort nok i denne vektklassen. De to siste stevnene har ikke gått helt som planlagt. Jeg har mer å gi, og det viser bare at jeg må opp i vekt, sier Bruvik.

– Nå må vi få han opp i vekt, slik at han føler seg mer komfortabel og slipper å måtte stresse med å komme ned i vekt foran hvert stevne, sier Amengual.

215 deltakere

Norgesmesterskapet ble arrangert av Odin Styrkeløftklubb, og ble avholdt i Sandsli idrettshall. Denne gangen var det aldersklassene junior, ungdom og veteran som stilte, og utøvere fra Bergen var godt representert.

– Bergen Styrkeløftklubb stilte med flest løftere – 17 stykker, mens Odin Styrkeløftklubb var nest største klubb i NM med 15 løftere, sier Engevik

Stevnet nådde ny rekord i antall deltakere med 215 løftere.

– Utstyrsfritt styrkeløft har virkelig slått an, og det som er så fint er at det er stadig flere jenter som deltar. Nå begynner vi å nærme oss 50 prosent jenter, og det er sånn det skal være. Det er en voksende øvelse, og som sykepleier må jeg si at det beste man kan gjøre for å ivareta helsen er styrketrening, sier stevnelederen.

Av

Martine Haugen

red@aasanetidende.no